Buikdans en haar historie..

Buikdansen is een Oriëntaalse dans afkomstig uit verschillende folklore dansen uit het Midden-Oosten en is hedendaags aangepast voor solo en groep entertainment. Buikdans kent veel stijlen, zoals Egyptisch, Saidi, Baladi, Klassiek en dergelijke. Elke stijl verschilt in muziekkeus, ritme, sociale context, kostuums en attributen, denk aan Isis wings, sluier, stok en zills (ook wel 'sagat' genoemd, zijn ronde belletjes om de vingers).

Buikdans is een dansvorm die duizenden jaren oud is. In het Midden-Oosten wordt buikdansen “Raqs Sharqi” genoemd (wat betekent: “dans uit het Midden-Oosten”).

 

Voor wie?

In Midden-Oosten is dit al jaren lang een uiting van vrouwen die met elkaar en voor elkaar dansen.

Oriëntaalse dans is bedoeld voor alle vrouwen. Gezellig met vrouwen onder elkaar. Leeftijd, postuur, achtergrond is niet van belang.

De dans draait om alle aspecten van het vrouw-zijn: kracht, plezier, zachtheid, speelsheid, je gevoel, alles komt aan bod.

Buikdansen is gezond voor je lichaam en geest en ook goed voor je zelfvertrouwen. Kan iedereen buikdansen? Ja, de dans heeft wel veel oefening nodig, maar iedereen kan de basis leren.

 

Waar is allemaal het goed voor?

- Even een moment voor jezelf om tot ontspanning te komen
- je ervaart plezier
- je verbetert je conditie
- je versoepelt je lichaam
- je gaat je meer zelfverzekerd en vrouwelijk voelen

Buikdansen is niet alleen rollen met je buik, maar elk deel van je lichaam is in beweging. Plezier in de dans staat natuurlijk voor op.

Je bent van harte welkom voor een proefles om een ervaring op te doen en een indruk te krijgen van deze dansvorm.

 

Buikdanseressen van toen

Er zijn een paar buikdanseressen die voor mij een bron van inspiratie zijn (geweest), dat zijn:

  • Fifi Abdou
  • Samia Gamal
  • Mona El Saaid (ook wel: "Mona Saïd")
  • Soheir Zaki
  • Taheya Carioca (alias Tahiyya Karioka) 

Fifi Abdou

Fifi Abdou, de koningin van Oriëntaalse dans, die een buikdans icoon werd, bewonderd door miljoenen mensen in het Oosten en het Westen, maar evenzo verafschuwd werd door velen die haar gedrag als provocerend en vulgair zagen. Haar naam werd in vele schandalen genoemd.

Fifi Abdou was geboren in Caïro op 26 april 1953 en werd genoemd Atiyat Abdul Fattah Ibrahim. Haar vader was een politieman en ze had 11 broers/zussen, inclusief haar beroemde broer Abdelraheem Abdul Fattah Ibrahim, die haar carriere later ook aanmoedigde.

Toen ze 12 jaar oud was voegde ze zich bij een “baladi troupe” en later vond ze werk als model. In de begin jaren 70 werd ze langzamerhand bekend door film carriere waarin ze danste e.d. Door de jaren heen danste ze in veel verschillende locaties.

Fifi was niet alleen een Egyptische buikdanseres en een actrice, maar ook een zakenvrouw met een goed draaiend bedrijf. In haar acteer carriere stond ze op een gegeven moment bekend als een vrouw die (wat zelden voorkomt in de Egyptische cultuur) boven de mannen staat, de mannen de baas is zeg maar.

Fifi is met de jaren echt omhoog geklommen, zo begon ze haar werk ooit als danseres, later ging ze bruiloften doen en weer jaren daarna richtte ze zich op bioscoop en theaterstukken. Zelf is ze een groot bewonderaar van de legendarische buikdanseres Tahiya Carioca en ze wou zelfs een film produceren over het leven van Taheya. Behalve dat haar omstreden shows in vijf sterren locaties haar beroemd maakte, was het misschien ook de “geest van de tijd” waar zij gebruik van maakte? Entertainers in het westen gebruikten controverses om aandacht en commotie te verhogen en het werkte en het werkte ook in het oosten. Fifi Abdou besteedde zoveel tijd in de rechtszaal als in de balzaal. Als gevolg was wel dat Fifi Abdou nooit vertrok zonder haar bodyguards om haar te beschermen tegen de bewonderaars of de tegenstanders. Ondanks het feit dat de Egyptische Televisie een verbod legde op verschijning van alle drama’s met Fifi Abdou in de hoofdrol (bijv de drama "Ta'r Al Hubb" en "El Siti Aseelah") bleef haar populariteit onaangetast.

Fifi is 5x getrouwd en heeft 2 dochters en een geadopteerde dochter. Haar man is de ambassadeur van Groenland.

Fifi wordt ingeschat als een van de meest rijke vrouwen in Egypte en staat overigens bekend om haar liefdadigde donaties aan de arme mensen in Cairo.

 

fifiabdou

 

fifi-abdou

Samia Gamal

Samia Gamal, geboren op 5 maart 1924 onder de naam ‘Zaynab Ibrahim Mahfuz’ was een Egyptische buikdanseres en een film actrice.

Samia was geboren in het kleine Egyptische stadje “Wana”, waarna Samia’s familie een paar maanden later verhuisde naar Caïro en zich vestigden vlak bij het Khan El-Khalili bazaar.

Het was vele jaren later toen Samia Gamal Badia Masabni ontmoette, de ontdekker van de moderne Orientaalse dans. Deze bood Samia aan om bij haar dansbedrijf aan te sluiten, wat Samia deed.

Badia Masabni gaf haar vervolgens haar artiesten naam ‘Samia Gamal’ en toen startte haar danscarriere.

Eerst volgde ze les onder Badia en haar ster danseres destijd ‘Tahiya Karioka’, echter snel werd ze een gerespecteerd solist en zette ze haar eigen stijl voort.

Ze betrok technieken van ballet en Latin dans in haar solo optredens. Ze was ook de allereerste die op hoge hakken danste in haar shows.

In vele Egyptische films was ze de ster, naast de bekende Farid Al Attrach. Ze speelden niet alleen elkaars geliefden, maar werden dat ook nog in real-life, maar dit hield geen stand vanwege Farid’s sociale positie en dat hij zodoende weigerde om met haar te trouwen.

In 1950 kwam Samia naar Amerika voor een fotoshoot en optredens. Later trouwde ze met een zo genoemde “Texas miljonair” Shepherd King III. Door dit alles werd ze zelfs een beroemdheid (en ster) in Amerika.

Echter duurde hun huwelijk niet lang, in 1958 trouwde Samia met Roshdy Abaza, een van de meest beroemde Egyptische acteurs, waarmee Samia ook speelde in een aantal films.

Samia Gamal stopte met dansen in 1972 toen ze begin 50 werd, maar ze begon opnieuw na advies van Samir Sabri. Ze danste door tot de begin jaren 80.

Samia Gamal overleed op 1 december 1994, op 70-jarige leeftijd in Cairo, Egypte.

Samia's charismatische optredens in Egypte en internationale films hebben het oriëntaalse dans herkenbaarheid en bewondering gegeven in Egypte en wereldwijd.

Ze wordt nog steeds diep gerouwd binnen de dans community.

 

 

samia-gamal

 

samia-gamal1

Mona El Saïd

Mona El Said werd geboren in het zuiden van de Sinaï genaamd “Mona Ibrahim Wafa”, in een dorp dat de naam ‘Ogen van Mozes’ draagt. Haar ouders komen oorspronkelijk uit de Oase Musa in de Sinaï. Mona was de eerste artieste in de familie, verder waren er geen muzikanten of dansers. Ze begon te dansen toen ze acht of negen jaar oud was, maar ze heeft nooit les gehad. Mona heeft haar stijl helemaal zelf ontwikkeld.

In 1967, tijdens de oorlog tussen Egypte en Israël, verhuisde Mona met haar moeder en zusjes om veiligheidsredenen naar Cairo. Daar kwam Mona in aanraking met het artiestencircuit. Op een avond ging ze met een vriendin naar een populaire discotheek en danste daar op Mustapha, Mustapha en werd gespot door Anwar Amar, de eigenaar van de Sahara City Nightclub. Hij vroeg haar of ze professioneel danste en toen ze zei van niet, zei hij: “Je zou wel professioneel moeten dansen, want je danst goed en je ziet er goed uit”. De bekende zangeres Leila Murad zat bij hem aan tafel en die zei tegen haar: “Je moet dansen, want je bent artistiek. Trouw niet, ga niet thuis zitten. Je moet dansen, je bent een artieste”. Zo is het begonnen. Mona begon als dertienjarige op te treden in Sahara City. Toen haar vader, die nog in Suez woonde, dit hoorde, dreigde hij van haar moeder te zullen scheiden.

Dus Mona begon op haar 13 jarige leeftijd al met professioneel dansen, toen haar talent vroegtijdig ontdekt werd. Haar passie voor dans betekende wel dat ze moest vluchten uit Egypte naar Libanon in 1970, om aan de woede van haar conservatieve vader te ontsnappen. Ze werd een beroemde buikdanseres en ze werd vaak de hoofd show binnen enkele meest elegante nachtclubs in Beirut, waaronder Farid el Atresh’s night club.

In 1973 verhuisde zij samen met haar moeder naar Libanon, waar ze tot 1975 danste in Casino Lebanon. Bij terugkeer naar Caïro in 1975 was ze al een ster en werd ze het gezicht voor shows in vele top hotels en nachtclubs, zoals Cairo Meridian en Sheraton El Jazierra. Later verhuisde Mona naar Londen, waar ze in 1979 eigenares werd van een nachtclub. Na een tijd lang regelmatig tussen haar clubs in Cairo en Londen heen en weer te hebben gereisd, vestigt ze zich in 1985 definitief in Cairo.

Tegenwoordig geeft ze de voorkeur aan haar woning in Hughada, waar ze om gezondheidsredenen een groot deel van het jaar verblijft. Ze treedt nu zelf niet meer op maar geeft lessen en workshops in Egypte en in het buitenland.

Mona werd door niemand beïnvloed en er heeft niets in haar stijl overgenomen van andere dansers. Ze had haar eigen unieke stijl. Mona vindt het belangrijk om met gevoel te dansen dan de stapjes uit te tellen, dus focuste ze zich altijd op gevoel en emotie, op nieuwe en innovatieve bewegingen en creëerde ze magie op het podium met haar energie.

Van Tahiya Carioca kreeg ze de bijnaam: “Princess of Raks Sharki” (dus prinses van buikdans). Tijdschriften en kranten binnen Egytpe noemden haar “Sa’mraa El Nile”, in het Engels vertaald als: “The Bronze of the Nile”.

Mona haar shows en optredens worden altijd begeleid door grote orkesten/bands, zoals bij alle grote Egyptische dansers. Mona is a een goed voorbeeld van een Egyptische danseres die comfortable is met haarzelf als danseres en plezier en passie uitstraalt gedurende een show/optreden.

Mona trad meestal op tussen London en Caïro. Haar onderscheidende en aparte stijl maakte haar tot een van de buikdans sterren van de 20e eeuw. Haar unieke stijl en elegantie inspireerde dansers over de gehele wereld en had enome impact op de wereld van buikdans.

Mona El Said was een ster in vele Egyptische films en zelfs de hoofdrol ster in 7 films. Ze kreeg ontzettend veel bewondering van haar doelgroepen binnen Egypte en daar buiten. De meeste Egyptenaren beschouwen Mona el Said als een van de legendes van de oriëntaalse dans. Als mensen denken aan glamour, elegantie en fashion, of aan bekende buikdansers, dan is Mona El Said een van de eerste die in men op komt.

Mona reist de wereld door voor optredens en het geven van workshops. Ze gaf veel workshops in Amerika en in Engeland, zo ook in andere landen en trainde vele andere dans sterren.

 

mona_Bio

 

MONA1B-1024x702